Érvek mellette és ellene

Mellette:

Munkavédelmi szempontból
Az ételkészítés során, az élelmiszerek melegítésekor az egészségre káros anyagok jutnak a levegőbe. Az elszívó légcsatornák nagyon gyorsan elzsírosodnak, ami jelentősen csökkenti az elszívás hatásfokát, így veszélyeztetve az ott dolgozókat.

Tűzvédelmi szempontból
A konyhai, technológiai zsíros elszívások a forró zsíros, olajos párának köszönhetően különösen tűzveszélyesek. A légcsatornahálózatnak köszönhetően a tűz terjedése nagyon gyors lehet.

Higiéniai szempontból
Különösen a látványkonyhák esetében, a konyhai szag-visszatorlódás, amit az elzsírosodott légcsatorna okozhat, jelentősen ronthatja a hely színvonalát. A rossz légcsatorna illesztéseknél a zsírvisszafolyás komoly esztétikai problémát okozhat és okoz is!